OLB

Exclursief

De oorlog van Jozef De Vroey

Exclursief XI - 100 jaar na de Groote Oorlog in Aarschot

Voor deze elfde Exclursief trekken we naar Aarschot, een van de martelaarsteden van Wereldoorlog I.

Oud-priesterleraar Jozef De Vroey (actief op het Sint-Lievenscollege van 1937 tot 1957) verloor er op tweejarige leeftijd zijn vader, een van de slachtoffers van de "represaille" door de Duitsers op 19 augustus 1914. Nadat op de Grote Markt van Aarschot generaal-majoor Stenger neergeschoten werd, werden de Aarschotenaren als schuldigen gezien.

Burgers werden uit hun huizen gehaald, samengedreven en één voor één doodgeschoten. Onder de 103 slachtoffers noteren we behalve burgemeester ook vader Hendrik Devroey.

Jef De Vroey was een getalenteerd kunstenaar. Decennialang maakte hij gelegenheidstekeningen, illustraties en affiches. Uit zijn Sint-Lievensperiode bezit het collegearchief boeiend werk. Het meest aangrijpend is het oeuvre dat tijdens Wereldoorolog II een aanvang neemt en waaraan hij zijn hele leven wijdt: een relaas van die oorlogsgruwel, als hernieuwde aanklacht van wat zijn familie en stad gedurende Wereldoorlog I is aangedaan.

Programma

13.30 uur (facultatief): afspraak station Antwerpen Centraal, spoor 13 voor wie met de trein naar Aarschot trekt; voorzie je eigen vervoerbewijs!

14.15 - 14.30 u.: wandeling naar Stedelijk Museum voor wie met trein meerijdt

14.30 u.: afspraak aan het Stedelijk Museum voor wie met de wagen komt - Elisabethlaan 103, Aaarschot

Start kort geleid bezoek tentoonstelling Stedelijk Museum over de gebeurtenissen in Aarschot

15.15 - 16.15 u.: korte begeleide wandeling, via martelaarsroute en twee oorlogsgedenktekens (op de plaats van het misdrijf) naar de Sint-Rochuskapel, die er op initiatief van J. De Vroey kwam.

16.15 - 17.15 u. geleid bezoek aan de Sint-Rochuskapel met De Vroey-iconografie over het dramatische gebeuren. Dit prachtige moderne gebouw van architect M. Dessauvage is zelden toegankelijk.

Exclusieve presentatie van De Vroey-tekeningen over Wereldoorlog I en II, en situering van zijn mooie tijd in Sint-Lievens.

Afsluitend: De Vroeys lievelings (kort)drink, aangeboden door uw OLB.

17.15 u.: einde aan Gijzelaarstraat voor wie met wagen komt of wandeling naar station voor wie met trein terugrijdt

17.42 u.: trein terug

18.18 u.: aankomst in Antwerpen Centraal

Gidsen

De wandeling en het bezoek gebeuren onder leiding van Aarschotenaar Johan Noppen (die dit jaar De Vroeys boek "Woensdag 19 augustus 1914. Aarschot" opnieuw uitgaf) en bestuurleden OLB, Luc Van den Broeck (leraar geschiedenis college) en Karl Scheerlinck (leraar esthetica college).

Modaliteiten inschrijving

Alle oud-leerlingen ontvangen medio augustus een persoonlijke uitnodiging per e-mail.

Onze Exclursief-activiteiten zijn enkel toegankelijk voor betalende leden OLB 2014. Het aantal deelnemers is beperkt. Trouwe bezoekers weten dat ze zich snel moeten inschrijven.

Laat weten of u meerijdt met de trein (op eigen kosten) dan wel of u met de wagen komt.

Na uw inschrijving volgt nog een bevestiging per e-mail. Wie zich nadien toch nog verhinderd weet, moet ons dit per e-mail laten weten.

Illustratie over Wereldoorlog II: (c) Jozef Devroey en private verzameling, Aarschot.

Lees meer

Johan Noppen realiseerde Devroeys laatste wens en gaf zijn boek uit 1964 opnieuw uit: http://versnognietvandepers.blogspot.be/2013/11/jozef-de-vroeys-laatste-wens-komt-uit.html

Brigiite Raskin over de oorspronkelijk uitgave van Jef Devroey: http://www.petach.be/museum/index.php?&page=devroey

Rector Rik Torfs over de heruitgave van 2014 in De Standaard van 3 februari 2014: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140202_00959360

Het boek te koop: http://www.standaardboekhandel.be/seo/nl/boeken/belgie/9789082164107/jozef-devroey/aarschot-op-woensdag-19-augustus-1914

Lees ook het thema-artikel over de "figuur van het jaar" in het Jaarboek 2014 van onze OLB: http://olb.sintlievens.eu/artikels/bibliotheek/jaarboek/j.-de-vroey-in-jaarboek-2014

De oorlog van Jozef De Vroey
OLB
sluit

Geen toegang

U moet ingelogd zijn om dit bestand te kunnen downloaden.
Nog geen profiel? Registreer u dan nu.